Príprava krok za krokom
Pri filetovaní lososa oddeľujeme mäso ryby od chrbtice. Znie to jednoducho, však? Ak poznáte správny postup a získate prax, tak je to naozaj jednoduché. Postup sme pre vás rozložili do jednoduchých krokov, ku ktorým sú priložené aj ilustrácie. Tie vám pomôžu dostať váš úlovok z obchodu na gril bez najmenších problémov.
Skôr ako začnete filetovať lososa, potrebujete vedieť niekoľko vecí, aby tento proces prebiehal hladko, menovite:
- LOSOS – Pred filetovaním zbavte lososa vnútorností, odkrojte hlavu a chvost.
- DOBRÝ PRACOVNÝ POVRCH - stabilná a ľahko čistiteľná pracovná plocha je nevyhnutná. K tomu sú výborne vhodné dosky z HDPE (polyetylén s vysokou hustotou), rovnako ako plastové podložky. V ideálnom prípade by pracovná plocha mala byť dostatočne veľká, aby sa na ňu vošli 2 ks filé vedľa seba.
- ROBUSTNÝ A OSTRÝ NÔŽ - náš obľúbený je rovný nôž s nepružnou čepeľou, ktorý držíme ako „wicked-shahp“. Zatiaľ čo tenký filetovací nôž je najlepšie funkčný na porcovanie menších rýb, má čepeľ ťažko ovládateľnú u väčších rýb, čo často vedie k úbytku mäsa!
- DOBRE A ĽAHKO – JEDINE S BRÚSKOU NA NOŽE - Ostré nože robia čisté a ľahké rezy. Určite vám odporúčame profesionálnu brúsku: Work Sharp Culinary E5
Poďme na to:
Krok č. 1
Nachystajte si lososa, ktorého predtým treba zbaviť vnútorností, hlavy a chvostu. Pripravte si rybu tak, aby ste mali chrbtovú (hornú) stranu ryby otočenú k sebe a jeho hlavu nasmerujte do pravej strany.
Krok č. 2
Držte brušnú plutvu smerom hore a za prsnú plutvu a golier vložte nôž na ľavej (hornej) strane chrbtice.
Krok č. 3
Stále držte brušnú plutvu hore a posúvajte nôž pozdĺž chrbtice „píliacim“ pohybom dovnútra a von. Uistite sa, že nôž držíte vždy mierne naklonený smerom ku chrbtici.
Krok č. 4
Keď sa dostanete na koniec brušnej dutiny, pohnite rukou od prsnej plutvy a položte ju naplocho na bok ryby asi do polovice tela. Stále udržiavajte mierny sklon smerom dole k chrbtici a pokračujte v prerezávaní ryby. Keď dokončíte rez, prvé filé si môžete položiť bokom.
Krok č. 5
Rybu preklopte tak, aby brucho smerovalo k vám, hlava čelom doprava. Pre druhé filé začneme proces odznova.
Krok č. 6
Držte brušnú plutvu hore a za prsnú plutvu a golier vložte nôž - na hornú časť pravého (horného) okraja chrbtice a začnite rezať.
Krok č. 7
Pokračujte v rezaní, až kým sa nebudete blížiť ku koncu hrudného koša, potom premiestnite ruku z goliera, aby ste rybu podopreli zhruba v polovici jej dĺžky. Režte, kým sa strana neoddelí od chrbtice a filé si následne môžete položiť na vedľajšiu podložku či tanier.
Krok č. 8
Keď skončíte, mali by ste mať väčšinou bezmäsitú chrbticu a 2 pekné strany lososa. V tomto kroku si môžete vybrať, či lososa ugrilujete alebo upečiete.
Krok č. 9
Radi by sme pridali niekoľko ďalších krokov na odstránenie rebrových kostí a goliera, takže bez obáv poďme ďalej... Odstráňte golier jeho vyrezaním vo zvislej línii asi 1/4 od rezu hlavy a na zadnej strane prsnej plutvovej kosti – tieto časti nevyhadzujte, pretože sú na grile veľmi dobré. Iba si ho zložíme, aby sme si uľahčili ďalší krok.
Krok č. 10
V tomto bode to začína byť už zložitejšie. Zasuňte nôž pod kosti rebier a potom čepeľ nakloňte do nich. Zaužívanou myšlienkou je používať kosti ako pomôcku, aby sa zabránilo zarezaniu do brušného mäsa, čo si bude vyžadovať určitú trpezlivosť a jemnosť. Najjednoduchší spôsob, ako tieto kosti odstrániť, je vykonať rad prudkých pohybov nožom v jednom smere - smerujúcich proti rebrovým kostiam - a to miernym tlakom voľnou rukou. Keď sa dostanete na koniec kostí (priamo nad rezom na bruchu), podržte chlopňu rebrových kostí a jedným pohybom ju odrežte. Pri vyberaní kostí rebier buďte veľmi opatrní. Pohybujte sa nožom pomaly a prosím, neporežte sa.
Krok č. 11
Vaše filé je hotové a pripravené na posledné dochucovanie. Využite na to soľ, koreniny a trochu citrónovo-maslovej omáčky.
Rovnako ako pri väčšine úloh v kuchyni, aj filetovanie chce trochu cviku, aby vám to išlo hladko a jednoducho. Nezabudnite vždy používať ostrý nôž a nechajte kosti rýb byť vodítkom pri vašich rezoch. Určite režte pomaly, nezabudnite na umiestnenie noža v ruke a v prípade, ak niečo nevyzerá tak ako má alebo máte pocit, že to nie je správne, prestaň s rezaním.
Pozrite si našu ponuku filetovacích nožov pre Vašu bezpečnú prácu s akoukoľvek rybou.
Niektoré fotografie poskytnuté v tomto článku sú so súhlasom autora prevzaté zo stránky www.worksharptools.com
Prihláste sa na odber noviniek
Zaujal Vás tento článok? Pridajte sa k ďalším spokojným odberateľom noviniek pomocou formuláru nižšie a získajte informácie o novinkách, akciách či exkluzivitách ako prví!
Odporúčame z kategórie Filetovacie nože

EKA Ham/Salmon knife 26,5cm 30150

Victorinox filetovací nôž 16 cm fibrox 5.3703.16

VICTORINOX Salmon knife 5.4120.30

Marttiini Kide Filetovací nôž 21cm stainless steel 424110

WOOD JEWEL Filleting Knife, 16 cm WJ23FP

DUE CIGNI LINEA 1896 COLTELLO DISOSSO CM 15 - INOX 4116 MANICO PP 2C 1006 PP

Marttiini CKP nôž na zeleninu 10 cm stainless steel 745114P

Marttiini Angler's Slim Fillet Knife 17cm