Ako si vybrať správny nôž pre zákazníka
Výber nového noža je pre niekoho hračka, no pre niekoho iného to znamená aj hodiny hľadania na internete a rozhodovanie sa medzi stovkami, až tisícmi nožov. Preto sa Vám to pokúsime čo najviac uľahčiť a pomôcť Vám s výberom noža, ktorý bude pre Vás ako stvorený. Naozaj ma to mrzí, ale hneď na začiatok veľa ľudí asi sklamem. „Univerzálny nôž na všetko“ NEEXISTUJE. Áno, je to šokujúce a smutné, ale je to tak. No treba sa na to pozrieť aj z tej svetlej stránky. Je to aj dôvod prečo si vždy môžete kúpiť ďalší nôž a môžete sa na to vyhovoriť pred manželkou, alebo aj pred svojím svedomím, že prečo si kupujete ďalší nôž, keď ich už doma máte vyše 100.
Výber noža podľa určenia a situácie
Toto je úplne prvá a najzásadnejšia otázka, ktorú by ste si mali položiť pri výbere nového noža. Na čo ho budem používať? Poprípade, na čo by ho mala využívať osoba, ktorej ho idem darovať? Má to byť nôž pre poľovníka? Na vyrezávanie? Na huby? Na sekanie? Na dennodenné nosenie? Do dielne? Do kuchyne? Na prežitie? Na hádzanie? Na obranu? Alebo ho proste chcete len preto, že sa Vám páči a taký ešte nemáte.
Najčastejšie vyhľadávané kategórie nožov v našej ponuke:
- Kuchynské nože
- Mäsiarske nože
- Lovecké nože s pevnou čepelou
- Taktické nože
- Vreckové nože
- Multifunkčné náradie
- Damaškové nože
Výber noža na základe ceny a dostupnosti
Čo si budeme hovoriť, cena je dôležitá, preto si vždy môžete vo filtri zadať cenové rozpätie.
Cena noža samozrejme ovplyvňuje ďalšie faktory, ktoré sú pri výbere dôležité. Materiál čepele, materiál rukoväte, kvalita spracovania, značka a ďalšie. To znamená, že ak si poviete, že chcete napr. nôž zo špičkovej ocele, s rukoväťou z mamutieho klu, budete musieť rátať s tým, že bude stáť x násobne viac, ako nôž zo 420-tky, s plastovou rukoväťou. Jednoducho, aj u nožov platí, že za kvalitu sa platí.
Zatvárací nôž? Alebo radšej nôž s pevnou čepeľou?
Túto otázku Vám do veľkej miery zodpovie prvá otázka – Na čo ho budem používať? Ak chcete nôž používať napr. na sekanie, alebo na hádzanie, určite sa neobzerajte po zatváracom noži. Naopak, ak chcete nôž nosiť zo sebou aj po meste a hlavne tak, aby ho nikto nevidel, určite si nekupujte nôž ako Rambo. No nie vždy je táto voľba jednoznačná. Napríklad nôž pre poľovníka, na spracovanie zveri môže byť vhodný aj pevný nôž, ktorý bude mať istejší a pohodlnejší úchop, v prípade potreby sa s ním dá niečo preseknúť a zároveň sa bude ľahšie čistiť. Na druhú stranu zatvárací poľovnícky nôž má pílku na kosti, poprípade vyvrhovák, čo uľahčí veľa roboty, no určite tam nebude taký pohodlný úchop a vyčistiť zatvárací nôž po takejto práci nie je zrovna zábava.
Dôležitý je materiál čepele noža
440C, N690, X50CrMoV15, CPM-S30V, 1095, M390... nič Vám to nehovorí? Nožiarskych ocelí je množstvo a naozaj sa v nich vyznať je doslova veda a tejto téme sa venujeme v samostatnom článku. No predsa sa ocele dajú rozdeliť do dvoch základných skupín – nerezové (stainless) a uhlíkové (carbon). Nedá sa povedať, nerezovka je lepšia, alebo horšia ako uhlíkovka, alebo naopak. Obidve tieto skupiny ocelí majú svoje plusy aj mínusy. Aby som Vás tu nezamotával, uvediem len pár zásadných rozdielov. Nerezovka má oveľa vyššiu odolnosť voči korózii, čo pre Vás znamená minimálnu starostlivosť o nôž oproti nožu s uhlíkovky, ktorý musíte po každom použití vysušiť a ideálne aj namazať, ak sa chcete vyhnúť tvorbe patiny, alebo hrdze. Na druhú stranu, uhlíkovky bývajú tvrdšie, no zároveň aj ľahšie brúsiteľné, s lepšími reznými vlastnosťami. Ako som povedal, toto je len najzákladnejšie rozdelenie. Ak sa chcete o jednotlivých nožiarskych oceliach dozvedieť viac, kliknite sem.
Správny materiál rukoväte noža
Výrobcovia ponúkajú nespočetné množstvo materiálov na výrobu rukovätí a záleží jedine na Vás a na Vašom vkuse, čomu dávate prednosť. Či už stáročia používané rôzne druhy dreva, parožie, alebo máte radšej moderné materiály ako G10, micarta, titán a iné. Tu je naozaj ťažké radiť, čo je lepšie, alebo horšie. Napríklad rukoväť s parožia pre niekoho znamená pekný estetický prvok, no pre niekoho zas rukoväť, ktorá sa pri práci so zverinou šmýka a nie je najpraktickejšia. Naopak G10 môže pôsobiť na niekoho nudne a obyčajne, ale na druhú stranu sa jedná o veľmi stabilný a trvácny materiál.
Prihláste sa na odber noviniek
Zaujal Vás tento článok? Pridajte sa k ďalším spokojným odberateľom noviniek pomocou formuláru nižšie a získajte informácie o novinkách, akciách či exkluzivitách ako prví!
Odporúčame z kategórie Všetky kuchynské nože
Mikov Rozrábkový nôž 20 cm
Victorinox kuchynský nôž Fibrox vykosťovací safety grip 15 cm žltý
Böker Forge 03BO507SET
Giant Mouse Santoku Green Canvas / Satin Nitro B Blade GM-KITCHEN-SANTOKU
Mikov Rozrábkový nôž 15 cm
DUE CIGNI LINEA 1896 SPELUCCHINO DRITTO CM 10 - INOX 4116 MANICO PP 2C 1002 PP
BOKER Heritage Peeling Knife nôž na zeleninu 7cm (130903) hnedá
Herbertz univerzálny kuchynský nôž Gyuto 18 cm 347218