Typy kuchynských nožov

Základná príručka

Je možné, že pri čítaní tohto článku zostanete ohromený počtom rôznych druhov nožov, ktoré si viete kúpiť. Na mieste je i otázka, ktorú ste si prípadne položili: „Na čo by som asi všetky tieto nože potreboval?“ Pravda je, že všetky tieto nože nepotrebujete. Niektoré nože sa na určité úlohy hodia viac ako iné a podaktoré nože sú vyrobené viacúčelovo. To, aké nože potrebujete závisí od typu úloh, ktoré dennodenne vykonávate pri varení a od toho, aké dôležité sú pre vás výsledky a i konečný estetický efekt kulinárskej činnosti. Niektorým ľuďom stačí mať v zásuvke dva-tri nože. Tí, ktorí žijú na mikrovlnnej večeri, by pravdepodobne mohli žiť bez akýchkoľvek nožov.

Samotný fakt, že si práve čítate tento článok hovorí za to, že svoje varenie beriete vážne a záleží vám na tom. Predpokladáme, že by ste sa mohli chcieť dozvedieť viac o rôznych druhoch nožov a o tom, ako a na čo sa každý používa. Táto príručka je rozvrhnutá tak, aby vám podala informácie o jednotlivých nožoch a aby ste si ich vy sami vedeli správne vybrať na prípravu jedla vo vašej kuchyni.

knifestock - typy kuchynskych nozov steakovy noz

Nôž na steaky

Možno ste už voľakedy navštívili reštauráciu v štýle „steakhouse“. Sme presvedčení, že niekedy v minulosti ste už videli i steakový nôž. Takýto nôž je zvyčajne vybavený 10 až 12 cm dlhými čepeľami a hrubou pevnou rukoväťou. Bol navrhnutý tak, aby odolal každodennému využívaniu viacerými ľuďmi. Čepele môžu byť zúbkované alebo rovné, čo znamená, že majú pozdĺž seba malé zúbky alebo hladké hrany. Niektoré majú špicaté hroty, zatiaľ čo iné sú so zaoblenými. Steakové nože sa často predávajú v súpravách 4 – 8 nožov.

Kuchársky nôž

Kuchárske nože patria medzi naše najobľúbenejšie. Ich jemná krivka umožňuje nenáročne a takmer elegantne krájať väčšinu zeleniny na kocky. Tieto nože sú zvyčajne vybavené čepeľami s dĺžkou približne 20 až 30 centrimetrov, vďaka čomu sú perfektne veľké na krájanie jabĺk, papriky, zemiakov, brokolice či kapusty. Dobrý kuchársky nôž je silný, odolný, vyvážený a ľahko sa s ním manipuluje. Vzhľadom na jeho veľkosť, nemusí byť ľahké nájsť kuchársky nôž, ktorý by vyhovoval vašim individuálnym potrebám. Jedná sa o to, aby mal vyhovujúcu dĺžku, váhu, životnosť a vyváženosť. Akonáhle však tento nôž nájdete, už ho budete využívať pri každej príprave jedla!

Santoku nôž – japonský nôž

Keď sa pozriete na tento nôž, tak vám bude pripomínať šikovný kuchársky nôž. Svojimi účelmi pripomína kuchársky nôž a možno ste sa už stretli aj s pojmom „sheepsfoot“ - tak je totižto tvarovaná jeho čepeľ. Tento viacúčelový nôž má i pridaný bonus. Rovnako ako kuchársky nôž, aj nôž santoku je ideálny na krájanie na kocky a na sekanie. Je rovný s plochou čepeľou, čo umožní krájanie s ľahkosťou. Mnoho ľudí je zmätených z rozdielu medzi týmto nožom a kuchárskym nožom. Vidia rozdiel vo vzhľade, no nechápu, ako sa to prejaví v jeho funkcii. Santoku nôž sa neovláda pre začiatočníka najjednoduchšie, no výrazne sa s ním môže znížiť čas prípravy. Aký bonus prinášajú tieto nože? Vyrábajú sa s oveľa tenšími čepeľami a ostrejšími rohmi, vďaka čomu nimi viete vytvárať tenké plátky a jemne nakrájané ozdoby. To je niečo pre každú kreatívnu dušu v kuchyni.

Nôž na chlieb

Nože na chlieb sú často opatrené dlhými tenkými čepeľami s dĺžkou cca. 20 - 30 centrimetrov. Vyrábajú sa najmä na krájanie chleba, ale sú tiež veľmi užitočné pri krájaní aj iných pekárenských výrobkoch – chrumkavých aj mäkkých. Tieto nože majú vždy zúbkované ostrie, ale hĺbka a vzdialenosť jednotlivých zúbkov sa môže u jednotlivých nožov líšiť. Napríklad jeden môže mať hlboké zúbkovanie s veľmi výraznými zúbkami, ktoré sú vzdialené od seba iba dva až tri milimetre; iný môže mať jemné krúžkované zúbky, ktoré pripomínajú ručne kreslené oblaky. Treba mať na pamäti, že pre rôzne typy úloh, sú vhodné rôzne typy zúbkovania.

knifestock - typy kuchynskych nozov kucharsky noz

Nôž na krájanie

Nože na krájanie sú svojou dĺžkou a výškou čepele veľmi podobné nožom na chlieb. Líšia sa však tým, že ich čepeľ je rovná namiesto zúbkovanej. Ďalším rozdielom je, že ich hroty sú špicaté, zatiaľ čo väčšina nožov na chlieb má hroty tupé, poprípade čepeľ „sheepsfoot“. Nôž na krájanie je väčšinou určený na porciovanie plátkov mäsa z vareného moriaka, kuraciny, šunky alebo pečienky. Využiť ho viete pri príprave i servírovaní. Nože tohto typu majú aj sekundárne využitie - krájanie paradajok a iného mäkkého ovocia a zeleniny.

Univerzálny nôž

Asi najuniverzálnejší zo všetkých nožov v tomto zozname je univerzálny nôž, ktorý dokáže nahradiť mnoho iných nožov. Aj keď je jeho všestrannosť úžasná, má to i slabú stránku. Tou je, že nedokáže vykonávať tieto funkcie s jasnou presnosťou. Ak hľadáte nôž s kvalitným rezom, tak asi siahnite po konkrétnom noži na ten daný rez. Pokiaľ však idete krájať sendvič, tak univerzálny nôž nemá konkurenciu.

Nože na vykosťovanie

Nože na vykosťovanie zvyknú byť nepochopenými a nedocenenými nožmi spomedzi tohto zoznamu. Veľa ľudí si vytiahne tento úzky nôž zo zásuvky a nemá potuchy, ako ho používať. Nôž na vykosťovanie sa väčšinou používa na odstránenie mäsa z kostí. Tento nôž je v skutočnosti jedným z nožov, ktorý mäsiari najčastejšie používajú pri práci s mäsom. Tenká, ohybná čepeľ umožňuje mäsiarovi vytvárať perfektne tvarované a porciované steaky, pečienky a kuracie prsia bez toho, aby sa niečím plytvalo. Umožňuje im krájať veľmi blízko samotnej kosti. U vás v kuchyni by sa tento nôž mohol používať na odstraňovanie kostí z kuracieho mäsa a rýb, poprípade na porciovanie rôznych iných druhov mäsa.

knifestock - typy kuchynskych nozov noz na zeleninu a ovocie

Nôž na šúpanie a krájanie ovocia a zeleniny

Tieto krátke a ľahko ovládateľné nože nájdete k dispozícii v troch variantoch: spear-tip, sheep's foot a bird's beak. Aj keď sú všetky tieto nože vyrobené na zložitejšie úlohy týkajúce sa ovocia a zeleniny, i tak má každý z nich svoj vlastný účel a funkciu. Na krájanie je najlepší spear-tip, dlhé tenké prúžky nakrájate najkvalitnejšie s nožom sheep's foot a ak potrebujete lúpať, tak si do rúk vezmite bird's beak. Nad týmito nožmi budete mať absolútnu kontrolu.

Spear-tip

knifestock typ noza speartip knifestock - typ kuchynskeho noza speartip produkt

 

Sheep's foot

knifestock typ noza sheeps foot knifestock - typ kuchynskeho noza sheepfoot produkt

 

Bird's beak

knifestock typ noza birds beak knifestock - typ kuchynskeho noza birds beak produkt

 

knifestock - typy kuchynskych nozov sady nozov

Sady nožov

Mnoho ľudí dáva prednosť nakupovaniu nožov v jednej sade, namiesto toho, aby si ich kupovali jednotlivo. Takéto nákupy v mnohých prípadoch vyjdú oveľa lacnejšie. Niekedy však zistíte, že kvôli kvantite sa vzdáte kvality! Pred zakúpením takejto sady si dôkladne prezrite nože a kúpte si iba takú, ktorá obsahuje nože, ktoré reálne aj použijete.

Udržujte svoje nože ostré

Mohli by ste mať vo svojej kuchyni tie najlepšie nože na svete, no ak nie sú správne udržiavané a naostrené, tak veľa dobroty neporobia. Jedným z najlepších spôsobov, ako ich udržať dokonale ostré, je nákup  špičkovej brúsky na nože. Prečítajte si hlavné dôvody prečo udržiavať vaše kuchynské nože ostré. Článok: Prečo potrebujete ostrý nôž?

Prihláste sa na odber noviniek

Zaujal Vás tento článok? Pridajte sa k ďalším spokojným odberateľom noviniek pomocou formuláru nižšie a získajte informácie o novinkách, akciách či exkluzivitách ako prví!