KERSHAW nože
KERSHAW nože

Kershaw opäť skladom za SUPER CENY.

Ako nájsť najlepší šéfkuchársky nôž?

Čo si všímať pri výbere šéfkuchárskeho noža? 

Šéfkuchársky nôž, známy aj ako francúzsky nôž, je veľký nôž, ktorý pôvodne používali kuchári a mäsiari na oddelenie mäsa od kĺbov. Stal sa populárnou rekvizitou v hororových filmoch, kde dostal túto nálepku „mäsiarskeho noža“. Mäsiarsky nôž bol však pôvodne známy aj ako sekáčik na mäso. 

Za posledné roky sa kuchársky nôž stal viacúčelovým nožom a je obľúbený medzi mnohými kuchármi, ktorí varia v reštauráciách, no svoje miesto si našiel i v obyčajných domácnostiach. Vďaka svojej schopnosti krájať mäso na kocky, plátky či nadrobno nasekané kúsky, sa stal perfektným doplnkom každej kuchyne. Nižšie sa dozviete na čo by ste mali hľadieť pri kúpe šéfkuchárskeho noža?  

Mať ostrý nôž je dôležité! 

Malo by byť samozrejmé, že si na prípravu jedla vyberiete ostrý nôž. Niektorí ľudia však na tento dôležitý bod zabúdajú. Neuvedomujú si, že ostrý nôž zaručuje bezpečnosť pri práci. Mnohí začiatočníci vo varení sa vyhýbajú veľmi ostrým nožom – najmä, ak sa jedná o veľké nože – pretože sa boja, že si seknú do prstov, či nejakým spôsobom porania inú časť tela. Pri manipulácii s nožmi by sme mali mať vždy na zreteli bezpečnosť. Tupý nôž je vždy väčšie riziko, ako používanie veľmi ostrého noža. Viac o ostrení nožov si prečítate v našom ďalšom článku.

Ostrie noža v západných krajinách a v ázijských krajinách

Možno to neviete, no šéfkuchárske nože sú odlišne skonštruované v krajinách na západe ( napr. európske krajiny, Severná Amerika ) a inak v ázijských krajinách. Hlavný rozdiel je v ich konštrukcii - kým „western“ nože majú svoju hranu naostrenú na 20 stupňový uhol, „asian“ nože sú ostrejšie s 15 stupňovým uhlom. Vzhľadom na to, čo sme si už povedali, že ostrejšie nože sú lepšie, navrhujeme vám logicky siahnuť po ázijskom modely s ostrejším uhlom čepele. Samozrejme, vždy si môžete zaostriť aj americkú/európsku čepeľ do ostrejšieho uhla napríklad pomocou elektrickej brúsky. Dôležité je si uvedomiť, že každý nôž by mal byť ostrený pod uhlom, ktorý odporúča výrobca. 

elektricka bruska na noze

Pevnosť noža je dôležitá

Určite sa nechcete obávať, že pri manipulácii s nožom sa pod vaším tlakom ohne, či prelomí na polovicu. Malo by byť samozrejmé, že sa nôž pod tlakom nepoškodí! Z tohto dôvodu by ste si mali vybrať taký, ktorý je vyrobený zo silného kovu. Ako si vybrať ten správny nôž sa dočítate tu. Vysokouhlíkové kovy sú vo všeobecnosti dosť silné (silnejšie ako nehrdzavejúca oceľ), ale každý druh kovu sa mierne líši. Pri hľadaní silného noža vám navrhujeme, aby ste si ho najprv vyskúšali v rukách. Chyťte si ho. Uvidíte, či je ľahký alebo ťažký. Zrejme by ste nechceli, aby bol váš nôž príliš ťažký, keďže by si to odnieslo vaše zápästie už pri krájaní cibule. V ruke by ste cítili slabosť a únavu. Napriek tomu, ťažkosť znamená silu, pokúste sa preto nájsť tú správnu váhu. Ďalej sa pokúste čepeľ ohnúť. Ak sa čepeľ ohýba, stačí i ten najmenší kúsok, nôž vráťte späť. Ani sa neobťažujte s takým nožom – sklame vás.

Uchopenie noža 

Pevný, stabilný a pohodlný úchop je mimoriadne dôležitý pri práci s akýmkoľvek nožom, najmä s veľkým nožom. Pri práci s kuchynským nožom budete často pracovať s prstami blízko reznej hrany noža. Je dôležité, aby ste mali nôž pod kontrolou počas manipulácie s ním. Nikto nechce prísť o prsty. Možno si myslíte, že vám sa to stať nemôže, no môže... Dokonca i kvalifikovaní a skúsení kuchári mali nehody, ktoré si vyžiadali niekoľko stehov na dlani. 

Pri krájaní cibule, paradajok, zemiakov či cesnaku nie je nič prekvapivé, že vaše ruky začnú byť lepkavé a vlhké. Za to môžu šťavy z jednotlivých potravín. Tie ovplyvňujú aj vašu schopnosť účinného uchopenia noža. Preto pri výbere noža hľaďte i na materiál, z ktorého je vyrobená rukoväť. Nôž by mal pohodlne sedieť v ruke a tým teda minimalizovať možnosť vyšmyknutia sa. 

sefkucharsky noz na paradajky

Ploché či zakrivené? 

Možno ste si všimli, že nože niektorých šéfkuchárov sú ploché a niektoré zakrivené. Vrelo vám odporúčame siahnuť po nožoch, ktoré majú malé zakrivenie. Krivka je to, čo vám pomôže ovládať nôž pri rôznych manipuláciách s ním. V skutočnosti jedna z najzákladnejších techník (technika valcovania) závisí od tejto krivky.

Prihláste sa na odber noviniek

Zaujal Vás tento článok? Pridajte sa k ďalším spokojným odberateľom noviniek pomocou formuláru nižšie a získajte informácie o novinkách, akciách či exkluzivitách ako prví!